Jabs and everything else you should know about African diseases / Oltások és minden más, amit tudnod kell az afrikai betegségekről

I have been trying to find out what immunizations I need before I travel to Africa and of course how I can stay healthy while travelling. Tried to book an appointment to get my vaccinations in a travel health clinic and at my GP’s, with not much luck so far. Fortunately, I had most of the jabs last year, when I went to India and I only need their booster in 2 years time for Typhoid and 9 years time for Tetanus/ Diphtheria/ Polio. Some African countries have actual entry requirements and won’t let me in unless I have proof I’ve been vaccinated against a specific disease. Proof of immunization against cholera used to be a entry requirement for a lot of countries but is no longer so. Many doctors agree the vaccine is actually quite useless. The most common disease is the yellow fever. I was told by the health clinic there was a “national shortage” from this vaccination and they only do a “yellow fever clinic” once in a month. Ouch! It seems hilarious, but at my GP surgery I had to book a first 15-minute appointment for the nurse, who is going to read my medical notes and decide what jabs I need but actually I do not need to be present for that! The second one will be when I actually get them.

Yellow fever and what else?

I have been doing my research on that as well and I often receive conflicting information about rabies. Some sources say have rabies vaccine, some say do not have rabies vaccine… Well, there are a lot of infected animals, such as dogs and cats, in Africa and I have to make sure I do stay healthy there. If a traveller is only licked by an animal and has not had rabies vaccine in the past there is no treatment necessary. But if someone has been bitten or scratched then in order to treat the disease the person requires immediate rabies vaccine and administration of ‘HRIG’ (Human Rabies Immune Globulin) – within 24 hours. The rabies vaccine takes two weeks to be effective so HRIG will provide immediate antibodies and keep the person safe until the body can respond to the vaccine by actively producing antibodies of its own. (Did I mention I am a nurse?)

Did you know? In addition to have the vaccine and HRIG asap, immediate washing and flushing of all bite wounds and scratches with soap and water would help as well, as soap kills the rabies virus. I think soap will be a definite in my backpack, however I will choose to have the vaccination prior to my trip.

There is no vaccine for malaria, the best way to avoid malaria is to avoid getting bitten by mosquitoes. Which will be really difficult on a safari… Of course I’ll be taking anti-malaria prophylactics too, but here are some tips how to avoid mosquito bites:

 • Mosquito net at night

 • Insect repellent

 • Use mosquito coils while sleeping

 • Switch all lights off and close all windows as mosquitoes are attracted to light! Did you know that Bogi?? 😉

 • Avoid wearing strong perfume

 • Wear long trousers and long-sleeved clothing

As I mentioned in one of my previous blog entries: AIDS is very common in Africa too. Here are a few things what I am NOT planning to do in Africa, so it will be easy to avoid the disease:

 • Have sex with strangers

 • Share needles or syringes

 • Share my shaver and toothbrush

 • Have a tattoo or body-piercing, acupuncture

 • Receive injections or transfusions.

See? I bet everything is just going to be fine!

 

Már egy jó ideje próbálom megfejteni, hogy milyen oltások szükségesek az afrikai utazás előtt és természetesen azt, hogyan maradhatok egészséges az ott tartózkodás alatt. Próbáltam időpontot kérni egy magánrendelőben és a háziorvosnál is, eddig nem sok sikerrel. Szerencsére jó pár oltást megkaptam tavaly, amikor Indiába utaztam, és csak az emlékeztető oltás szükséges 2 év múlva tífuszra és 9 év múlva tetanuszra / diftériára / és gyermekbénulásra. Néhány afrikai országba való belépéshez szükséges az oltási könyv bemutatása, igazolni, hogy egy adott betegség ellen védve vagyok. A kolera elleni védőoltás régen egy ilyen volt számos afrikai országban, mára azonban ez változott. Sok orvos egyetért azzal, hogy az oltás meglehetősen haszontalan. A leggyakoribb betegség a sárgaláz. A magánrendelőben azt mondták nekem, hogy a sárgaláz elleni védőoltásból „országos hiány van” és különben is csak havonta egyszer adnak időpontot arra a rendelésre, ahol az oltás kapható. Jaj! Ez kicsit viccesnek tűnik, de a háziorvosnál pedig kellett kérnem elsőre egy 15 perces időpontot a nővérrel, aki majd elolvassa az adataimat és eldönti, hogy melyik más oltásra van még szükségem, bár nekem akkor nem kell jelen lennem. A második időpont pedig az lesz, amikor is valójában megkapom majd az oltásokat.

Sárgaláz és mi más?

Már régóta kutakodok ezzel kapcsolatosan, de a veszettség elleni oltásra például gyakran ellentmondásos információkat kapok. Egyes források szerint kell, mások szerint nem kell… Hát, elég sok fertőzött állat van Afrikában, mint pl. kutyák és macskák és bizony én mindenképpen szeretnék egészséges maradni az ott tartózkodás alatt. Ha valakit csak megnyal egy fertőzött állat, arra nem kell semmilyen orvosi ellátás, még akkor sem, ha előtte nem kapott védőoltást. A baj ott kezdődik, amikor valakit megharap vagy megkarmol az az állat: annak érdekében, hogy gyógyítható legyen, 24 órán belül meg kell kapnia a védőoltást és egy ún. immunglobulint is. Az oltás hatékonyságához min 2 hét szükséges, ezért van szükség az immunglobulin adására is, ami azonnali antitesteket kezd el termelni a szervezetben a betegség ellen mindaddig, amíg a test reagál az oltásra és magától kezdi el termelni az antitesteket. (Mondtam már, hogy nővér vagyok?)

Vajon ezt tudtad-e?: Mindamellett, hogy ha valakit harapás ér és megkapja az oltást és az immunglobulin is, az is segíthet, hogy a sebet azonnal szappanos vízzel kell kimosni, kiöblíteni, mert a szappan megöli a veszettség vírusát. Határozott vagyok abban, hogy a szappan mindenképpen ott lesz a hátitáskámban, még akkor is, ha én az oltásra is vállalkozom az utazás előtt.

Maláriára nincs védőoltás, a legjobb módja, hogy elkerüljük a betegséget, ha nem szűrjük össze a levet a szúnyogokkal. Ez mondjuk elég nehéz lesz majd a szafarin… Természetesen fogok szedni malária elleni gyógyszert is, de íme néhány tipp, hogyan lehet elkerülni a szúnyogcsípéseket:

 • Szúnyogháló éjszakára

 • Rovarriasztó spray

 • Szúnyogriasztó füstölő amíg alszunk

 • Lekapcsolni az összes lámpát és bezárni az összes ablakot, mivel a szúnyogok vonzódnak a fényre. Tudtad ezt Bogi?? 😉

 • Kerülni kell az erős parfümöket

 • Hosszú nadrág és hosszú ujjú póló viselése.

Mint már említettem az egyik előző blog bejegyzésben: az AIDS is nagyon gyakori Afrikában. Íme néhány tevékenység, amit NEM terveztem az afrikai ottlétem alatt, szóval a betegség elkerülése nem fog nagy gondot okozni:

 • Idegenekkel szexuális kapcsolatot létrehozni

 • Tűk és fecskendők megosztása másokkal

 • Borotva és fogkefe megosztása másokkal

 • Tetoválás, piercing és akupunktúra

 • Injekciót vagy vérátömlesztést kapni.

Látod? Fogadni merek, hogy minden rendben lesz!

Advertisements
This entry was posted in Facts /Tények and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s